Ilulissat i dag

Ilulissat er i dag et moderne samfund. Byen har de seneste årtier oplevet en kraftig befolkningsvækst, og med sine cirka 5.000 indbyggere er den Grønlands tredje største by. Den er i dag et centrum for administration, uddannelse, fiskeri og turisme
I 2009 opnåede Grønland selvstyre og dermed større uafhængighed fra Danmark. De to lande er dog stadig økonomisk og politisk nært forbundne.

Hellefisk, rejer og turisme  

Turismen i Ilulissat har i de senere år været stigende, og byen er i dag Grønlands mest besøgte turistby. Dette skyldes primært dens beliggenhed tæt ved mundingen af Ilulissat Isfjord, og kun få minutters gang fra grænsen af verdensarvsområdet. Omkring 20.000 turister besøger årligt området.

Fiskeri efter hellefisk og rejer er sammen med turisme stadig det vigtigste erhverv i byen. Hellefisken fanges primært med langline fra små joller i nærheden af isfjeldsbanken. Om vinteren anvendes langline fra isen på isfjorden, hvortil der køres med hundeslæde. 

En fremtid med mineralressourcer  

Byens fundament er i dag stadig nærheden til isfjorden og dens ressourcer, som tilfældet har været i de tusinder af år, som området har været beboet.

Prøveboringer efter olie blev for første gang forsøgt i havet ud for Diskobugten i sommeren 2010. De første resultater har været lovende og det er sandsynligt, at flere selskaber vil starte olieefterforskning i området i de kommende år. Skulle man i fremtiden starte olieproduktion, er det vigtigt for det grønlandske samfund, at det ikke kommer til at ske på bekostning af naturen.